A Bechdel-teszt

A Társadalmi nemek és oktatás kurzusomra készülve találkoztam a Bechdel-teszttel. 1 Eredetileg egy képregényben mondja a főszereplő, hogy ő csak akkor néz meg egy filmet, ha az megfelel néhány feltételnek. Eredetileg tehát “csak” egy kritikus megnyilvánulás volt  egy képregényfigura részéről, mára azonban a nők filmes jelenlétének egyszerű, de nagyon hatásos tesztjévé vált.

Ahhoz, hogy egy film átmenjen a teszten, az alábbi három feltételnek kell megfelelnie: (1) abban van legalább két női szereplő, akiknek ismerjük a nevét, ők(2) beszélnek egymással (3) másról is mint a férfiak. Bár ez három feltétel könnyűnek tűnik a legtöbb film elbukik a teszten.

A Bechdel-teszt természetesen nem esztétikai ítélet. Annak viszont jó indikátora, hogy mennyire vannak jelen a női hangok , a női problémák a populáris kultúrában.

Az alábbi videó a 2012-es Oscar-díjra jelölt filmeket “teszteli”. Nem nagy spoiler, a többség megbukik.   És ezzel nem az a probléma, ahogy a kurzuson is nagyon sokszor elmondtam, hogy a férfiak, a heterók,  a fehérek, stb, jelen vannak, hanem az, hogy a nők, a melegek,a feketék stb. nincsenek. Nem kínálnak hősöket, azonosulási mintákat, nem hallatják a hangjukat, nem beszélnek magukról. És ezzel a befogadók egy részét rekesztik ki.

A kép forrása: http://dezsa.tumblr.com/post/24209003756/ragnell-the-original-bechdel-test-strip-from

  1. Jellemző, hogy a Google magyar nyeven alig ad találatot a kifejezésre

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/