A szexizmus traktoron érkezik

image

Az elmúlt hetekben többször is felbukkant a Facebookon egy viccesnek szánt kép.  A képen egy traktor, rajta a felirat: Ha a plázacicák tudnák mennyibe kerül egy traktor, mindnek parasztfiú kellene. Már önmagában ez is egy meglehetősen szexista kép, de néhány nappal (héttel?) később többen megosztottak egy hasonló feliratú képet, amelyen bikinis nők erősen szexualizált pózokban ölelgetnek egy traktort.

image (1)Az üzenet meglehetősen egyértelmű. A mai nőknek csak a pénz és a státuszszimbólumok számítanak, és ebben a gondolatmenetben a BMW az a státuszszimbólum, amivel a plázacicákat meg lehet szerezni, tartani.

Vagy hogy egy klasszikust idézzek:
“Az jelenti a rangot
Hogy mennyire állat az autód
Mekkora mellű a nőd és hogy
Meddig bírod feltekerni
A kocsiban a hangerőt
A kocsiban a hangerőt!”
(Tankcsapda: Mennyország tourist)

Már maga a kép is izgalmas, ahogyan a valószínűleg modellként erre fizetett nőket ábrázolja (eredetiben nyilván még a felirat nélkül). De talán még érdekesebb, amit a képek így aláírva mondanak a férfiakról és a nőkről (illetve alcsoportjukról a plázacicákról).

A két kép állításai egészen nyíltan továbbviszik az elmúlt évezredeknek azt a toposzát, hogy a nők nem racionális lények, hanem az ösztöneik és érdekeik vezérlik őket, a nők buták, felületesek, a csak a külsőségekre figyelnek a párválasztáskor. És noha bizonyára vannak ilyen nők, két dolog biztosan kijelenthető. Egyrészt bizonyára nagyon sok hasonló férfi is van (pl. a kép készítői és megosztói), másrészt mint minden általánosítás ez sem állja meg a helyét

Érdemes ugyanakkor felfigyelni a plázacica-kép kettősségére. A jelző egyértelműen negatív, dicsérő, pozitív szövegkörnyezetben nem szokás használni. Ezzel az egyértelműnek tűnő értékítéletet mondanak ezekről a nőkről. A kép elrendezése, és a szöveg ugyanakkor azt is világossá teszi, hogy a plázacica maga is státuszszimbólum. Vágyott (tulajdonképpen) tárgy, amelyet birtokolni (vulgárisabban: megdugni) egyenlő a sikerrel, pénzzel és csillogással. A traktor vagy a BMW így nem csupán vágyott tárgy, hanem eszköz is a további vágyak (plázacicák) kielégítésére. És így válik ez a kép (hogy képzavarral éljek) a szexizmus önmaga farkába harapó kígyójává.

A kép mögé azonban én  mást is belelátok. (És most feltesszük, hogy léteznek plázacicák, és elemzési kategóriaként használhatók, noha a valóság jóval árnyaltabb.) Az abból a realitásból fakadó elkeseredettséget, hogy a plázacicák sosem fognak traktorra mászni. Még akkor sem, ha bizonyos tévéműsorok amolyan Traktorra lányok! felkiáltással ki is akarják őket házasítani. Ennek persze nem az az oka, hogy a plázacicákat  csak a BMW-vel lehet megszerezni, hanem az, hogy az emberek – praktikus okokból – azokkal létesítenek alkalmi vagy tartós kapcsolatot, akikkel találkoznak, hasonló a szociális státuszuk, iskolai végzettségük stb . Márpedig természetes élőhelyükön a plázacicák és a parasztfiúk nemigen találkoznak. És ezzel valószínűleg a kép készítői és megosztói is tisztában vannak.

A képek tehát, noha nem az igazságot ábrázolják, egy igazságot mégiscsak megmutatnak. Azt, hogy van itt egy frusztrált csoport (tömeg?), mely számára az általuk státuszszimbólumnak tekintett tárgyak (BMW, plázacica), a vágyott életstílus gyakorlatilag elérhetetlen. És itt már végképp csak találgatok, de ebben a csoportban én elsősorban a vidéki, alacsonyan iskolázott, a munkaerőpiacon csekély lehetőséget nyújtó végzettséggel rendelkező fiatal férfiakat látom.

Mielőtt félreértenénk, ez nem menti a szexizmust, inkább csak magyarázza, hogy a képek nem csak a szexizmusként értelmezhetőek, hanem egy frusztrált generáció vágyreprezántációjaként. Ha igazam van, akkor persze érdekes kérdés, hogy a státuszszimbólumok közé miért tartoznak női testek, és miért ilyen női testek tartoznak.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.