A vékony testek ellenkultusza

A Társadalmi nemek és oktatás kurzusom számos olyan témát adott, amelyet egy esetleges következő kurzus alkalmával érdemes alaposabban körbejárni. Az órán beszéltünk arról, hogy a társak, és a tömegmédia milyen fontos szerepet játszanak gyerekek, serdülők testképének konstruálásában.

Mindennapi tapasztalatunk, hogy a média tele van az úgynevezett egészségtelen testképet sugározó lányokkal, valamint ezt a testképet elítélő véleményekkel. Talán még lehet emlékezni arra a néhány éve kialakult trendre, hogy a nagy divatházak lecserélték csontsovány modelljeiket, és ún. plus size modelleket kezdtek alkalmazni. Akik egyyébként még így is jóval alatt maradtak az átlagos női méretnek, s akiknek a szerpeltetése ugyanúgy három napig tartott, mint a világ bármely más csodája.
Az egészségtelen testkép elleni harc természetesen nagyon fontos. Elég csak a lehetséges lelki problémákra és táplálkozási zavarokra utalni.
A másik harc, részben ugyanazokkal a szereplőkkel, az egészségtelen test ellenében zajlik. Ennek a harcnak is számos oka lehet, a valódi jószándéktól kezdve a fittneszbizniszben lévő hatalmas pénzek kiaknázásáig. A fittség persze nem csak egészségügyi kérdés, hiszen az elhízásból fakadó problémák GDP-arányosan is mérhető károkat okoznak a nemzetgazdaságoknak.

A két harc azonban hajlamos elfedni egy nagyon fontos jelenséget: az egészséges test megbélyegzését. Miközben a vékony testnek erős a kulturális státusza, aközben egyre több negatív konnotáció kapcsolódik hozzá. Egészségtelenül sovány, mondják az egészségesen sovány emberekre. Főleg lányokra, mert a fiúk soványsága egészséges. A fiúk langaléták, a lányok gebék, deszkák. A lányok azért soványak, mert koplalnak, mert anorexiások, mert bulímiások. Miért nem szedsz fel egy kis zsírt? – kérdezik tőlük. Sokszor fel sem merül, hogy egy egyébként egészséges embernek is lehet vékony teste. Ez végső soron ugyanúgy testkép-zavarokhoz vezethet.

A testsúllyal kapocsolatos diszkriminációnak (weightism, wegight bias, weight discrimination) van ugyan irodalma (példa, pdf!), felületes áttekintésből úgy tűnik, az elsősorban a túlsúlyos embereket érő diszkriminációval foglalkozik.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/