Akadémiai defláció

Az akadémiai infláció (academic inflation) 1 jól ismert jelenség a nyugati társadalmakban:  a megszerezhető végzettségek értéke inflálódik, vagyis ugyanaz a végzettség csak alacsonyabb státuszú munka betöltésére elegendő. Vagy másképpen megfogalmazva, ugyanaz a munka csak  a korábbi végzettségnél magasabb  végzettséggel tölthető be. 

Vagyis ma diploma kell oda, ahol korábban elég volt az érettségi, ahol korábban BA/Bsc volt az elvárás, ott most MA/Msc kell. Phd-sek dolgoznak ott, ahol korábban master-diploma elég volt.

Mindez természetes következménye a felsőoktatás expanziójának, hiszen alacsony végzettségű (érettségi) tömegeket von ki a munkaerőpiacról, miközben magas végzettségűeket  (bachelor/master/phd) bocsát oda ki.

A címben említett akadémiai defláció kifejezéssel még nem találkoztam 2 De ha az akadémiai infláció meghatározásából indulunk ki, akkor ez valami olyasmit jelent, hogy alacsonyabb végzettséggel lehet magasabb státuszú állásokat betölteni. Vagyis már érettségi elég lenne ott, ahol korábban diploma kellett (pl. nagyon magas posztok az államigazgatásban).

Nem véletlen, hogy ez a fogalom nem ismert. Ellentmond a modern nyugati társadalmak fejlődési trendjeinek. Két esetben ismerkedhetünk meg vele széles körben a jövőben. Ha kipukkad az állítólagos academic bubble 3 és/vagy ha Magyarország tovább folytatja rugalmas elszakadását a modern nyugati társadalmak fejlődési modelljétől.

Ui: Magát a kifejezést egyébként Ken Robinson azóta legendássá vált TED-talkjában hallottam először. 

 

  1. lehet, hogy csak én nem ismerem, de nem találkoztam találó magyar fordítással.
  2. a mai napon a google az academic inflation-re 9000-nél is több  találatot ad, a deflation-re viszont csak 118-at.
  3. ígérem, egyszer fogok erről is írni

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.