Alternatív történelmet Magyarországnak!

Bizonyára mindenki elgondolkodott már azon történelemtanulás közben, hogy mi lett volna ha. Ha nyernek a perzsák, ha nyer Hannibál, ha nyernek az arabok, ha nyernek a németek, ha félrecsúszik, mellémegy, nem sikerül, vagy éppen sikerül. Ha el is gondolkodott, akkor is hamar megtanulta, hogy a történelemben nincs ha. A történelem megtörtént és kész.

Van azonban az interneten egy oldal, az ALTHISTORY, amely kifejezetten azért jött létre, hogy alternatív történelmeket gyártson. (Nem egyetlenként, de talán a legtetszetősebbként.) Se szeri, se száma az alternatív történelmeknek, megmutatva, mennyi ponton alakulhatott volna másképpen a történelem. Az alternatívák egy része persze Amerika-központú, de minden érdeklődő megtalálhatja a maga kedvenc sztorijait. A legjobb, legkidolgozottabb alternatív történelmekre szavazni is lehet.
Természetesen megnéztem, mi, magyarok mikor jártunk volna a legjobban. Nos, mint kiderült akkor, ha Kolumbusz el sem indul, és Észak-Amerikát (új nevén Cabotia) az angolok, Dél-Amerikát (új nevén Brasil) pedig a portugálok fedezik fel. Ez esetben Magyarország partjait mosná a Fekete és az Adriai tenger is (Bővebben itt: Hungary (Cabotia and Brasil) – Alternative History) Úgyhogy lehet nézelődni, de vigyázat, mert könnyű ott ragadni!

Az ALTHISTORY ebben a formájában “csak” egy nagyon komoly és összetett játék. Ugyanakkor talán használható lenne a történelemtanításban is: érdekes projekt lehetne egy koherens alternatív történelmet írni. Felkelthetné a diákok érdeklődését a történelem iránt, és esetleg még logikus gondolkodásra is sarkallna.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/