Amerikát is a magyarok

A magyarok a nemzet, amely sokat adott a világnak, de erről rajtuk kívül gyakorlatilag senki sem tud.  Amit meg tényleg adott, arról meg kevés magyar tud. Így például arról, hogy Amerika neve magyar eredetű.

Azt mindenki tudja, hogy a kontinens Amerigo Vespucciról kapta a nevét. Ő volt az első európai felfedező, aki rájött, hogy  Kolumbusz nem Indiát fedezte fel, hanem egy új földrészt. Ezen az érdemén az sem változtat, hogy a mai Dél-Amerikát önálló szigetnek hitte.
Maga az Amerika elnevezés egy Martin Waldseemüller nevű  térképész 1507-es térképén bukkan fel először. America rímelt a többi földrész női nevére (Europa, Asia, Africa).

Érdekesség, hogy Vespucci nem tudott arról, hogy nevét felhasználták. Az elnevezés sokáig egyébként ingadozott, a Mercator-féle világtérképek terjesztették el világszerte, bár a spanyolok sokáig kifogásolták, hogy a földrész miért nem Kolumbuszról kapta a nevét. Végül, mint tudjuk, Kolumbuszról országot, Kolumbiát neveztek el. S hogy Vespucci érdemeit tovább  növeljük, a történet szerint Dél-Amerika  partjaihoz érve így kiáltott fel: De hisz ez úgy néz ki, mint Velence (Venezia)! Innen származik Venezuela (kis Velence) neve.

Vespucci tehát a nevét adta Amerikának, a magyarok pedig tulajdonképpen  Vespuccinak. Az Amerigo az Americus latin név olasz változata. Az Americus pedig a Magyarországon kialakult Emericus névváltozat nyomán terjedt el a korabeli Európában.
Emericus mögött pedig a magyar Szent Imre herceget kell keresni. Kristó Gyula meggyőzően bizonyította, hogy az Imre-Emericus névváltozat a Henricus névből alakult ki: “… nem fér kétség ahhoz, hogy Imre nevünk a német Heinrich-ből alakult, nem úgy azonban, hogy minden egyes Imre nevet viselő személy neve a németből jött volna. Magyarországon az első Imre (akkor még Henrik) nevet Szent István király fia viselte. Az ő szentté avatása hozzájárult ahhoz, hogy neve szélesebb körben elterjedjen, és ez a név koronként eltérő, de végső fokon az ő Henrik nevéből alakult, onnan levezethető névformát öltött, és hosszas fejlődés eredményeképpen jutott el a ma használatos Imre alakhoz.

Imre tehát eredendően Henrik volt. A Henricus mögött pedig a német Heinrich nevet kell keresni, ami a germán Haimrichból ered.  Az Amerigo-Americus név tehát összességében germán eredetű, de közvetlen előképét egy Magyarországon kialakult változatban kell keresni. 1

Arra nem találtam meggyőző magyarázatot, hogy Vespucciék negyedik gyermekét miért erre a névre keresztelték. Egyes elképzelések szerint Szent Imrének jelentős kultusza volt Észak-Olaszországban. Mások Imrét a család,  megint mások a keresztelésnek otthont adó kápolna védőszentjének tartják. ezen állítások egyike sem bizonyítható tudományosan.

  1. feltéve, hogy jól értem a szakirodalmat 🙂

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.