Az 500 legjobb egyetem

Idén is megjelent a szokásos lista a világ legjobb egyetemeiről. A legjobb egyetemek listáját most is az angolszászok uralják, és idén is két magyar egyetem fért fel a listára. Az, hogy az angol és amerikai egyetemek uralják a listát, nem meglepő. Idén az első 10 sorrendje így alakult: 1. University of Cambridge, 2. Harvard University, 3. Yale University, 4. UCL (University College London), 5. Massachusetts Institute of Technology (MIT), 6. University of Oxford, 7. Imperial College London, 8. University of Chicago, 9. California Institute of Technology (Caltech, 10. Princeton University. Az ez évi győztes a tavalyit előzte meg, minimális különbséggel. A módszertanról bővebben is lehet olvasni az oldalon.

Szokás szerint idén is két magyar egyetem (ELTE, SZTE) fért fel a listára, a 451. és 500. hely közé sorolva. Közülük az ELTE lehet a büszkébb, a bölcsészkarok versenyében a 247., a természettudományi karok között pedig 246. a világon. Ez, ha azt vesszük figyelembe, hogy mintegy 10000 egyetem van a világon, nem is rossz eredmény. Valószínűleg idén is sajtóközlemények fogják üdvözölni  a hírt, hogy megint van két ilyen magasan rangsorolt egyetemünk. Érdemes ugyanakkor némi fenntartással kezelni a dicsőséget. A listán ugyanis, a 200. helyezett egyetem az első helyezett pontszámának kevesebb, mint felét kapta. Úgy tűnik tehát, hogy nem csupán a topegyetemektől nagy a lemaradásunk, hanem a lista középmezőnyétől is, erről azonban a pontszámok ismeretében nehéz pontosat mondani.

Ami, szerintem, a magyar helyzetnél sokkal elgondolkodtatóbb, hogy egy ilyen listában hogyan szerepelnek a kontinentális Európa egyetemei. Az első európai, de nem angol tudományegyetem a párizsi  École Normale Supérieure, amely 33. a listán. A hozzánk történelmileg legközelebb álló német egyetemek közül a heidelbergi egyetem (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg) az 51. a listán. (Műszaki képzésben jobban szerepelnek az európai egyetemek.)
Ha a “hagyományos” bölcsészkarokat nézzük, ott egészen jól szerepelnek az európaiak. a Sorbonne (Université Paris Sorbonne) 13. a Humboldt Egyetem (Humboldt-Universität zu Berlin) pedig a 22. A társadalomtudományok terén már jóval nagyobb a hátrány, az Amszterdami Egyetem (University of Amsterdam) az első a kontinentális egyetemek között a maga 32. helyével. Az első német egyetem a Müncheni Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU)) a 40. helyen található.

Mindeközben a listán előkelő helyen szerepelnek ázsiai és ausztrál egyetemek is. Mindez azt jelenti, hogy válságban van a hagyományos európai felsőoktatás? A válaszban nem vagyok biztos, annyi azonban kijelenthető, hogy ha olyan listát állítanak össze, amely erősen jutalmazza a kutatást és a publikációt, akkor nagy az európai egyetemek lemaradása angolszász társaikhoz képest

Ui.: Belinkeltem a 10 legjobb egyetem és a két magyar egyetem honlapját. Érdemes megnézni, külcsínben is ekkora-e a lemaradás.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.