Cenzúra az irodalomórán

Az Egyesült Államokban 1982 óta szeptember utolsó hetében rendezik meg a Banned Books Week programsorozatot. Ennek során ara hívják fel a figyelmet, hogy az USA-ban évente több száz alkalommal (2009-ben 460 esetet jelentettek) hívnak vissza, vagy próbálnak meg visszahíni könyveket iskolai könyvtárakból és irodalomórákról. A 2009-ben legtöbbször bepanaszolt könyvek között olyan ismert címek is vannak, mint a Zabhegyező, a Ne bántsátok a feketerigót! vagy a Twilight-sorozat.

Nem akarok naiv lenni és arra rácsodálkozni, hogy ilyesmi lehetséges, és pont az USA-ban, vannak ott cifrább dolgok is.  Ami sokkal érdekesebb,  hogy ezek a könyvek egyáltalán bekerülhetnek az iskolákba és az iskolai könyvtárakba. Nálunk, ahol szeretjük az amerikaiakat műveletlennek láttatni, ezen talán érdemes lenne elgondolkodni.

Ezen a térképen a 2007 és 2010 közötti eseteket lehet böngészni:

View Book Bans and Challenges, 2007-2010 in a larger map

Itt pedig a betiltott, vagy betiltani próbált könyvekkel foglalkozó 2009-es jelentést lehet lapozgatni:
The Kids’ Right to Read Project

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

One thought to “Cenzúra az irodalomórán”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.