És benned megvan az X-faktor?

Már csak alig több, mint egy hónap van hátra a vizsgaidőszakig, már most készülődöm lelkileg. 🙂
Miközben végiggondoltam a leendő teendőket, realizáltam, hogy a vizsgák tulajdonképpen olyanok mint az énekes tehetségkutatók válogatói: a jelöltek különböző tematikus esteken próbálják meg előadni az eredeti szöveget.  
Holott a feladat  nem teljesen ez. A dalszöveg ismerete persze alap, a vizsgán sem lehet sikeres, aki folyton belebakizik a dalba, de egyetlen szöveg ismerete önmagában nem üdvözít. Amit igazából elvárok, hogy egy előadótól többféle dalt is tudjon, a jelölt saját egyéni stílusában, a maga tapasztalatain átszűrve adja elő a kapott dalt.

A fentieknek megfelelően a vizsgázók között is fellelhetjük azokat a típusokat, akik az énekes tehetségkutatókban is felbukkannak. A teljesség igénye nélkül:

Van a bikicsunáj-hallgató. Aki a szöveget sem tudja, de énekelni sem.

A bikicsunáj-hallgatóknak van egy tipikus alesete, aki bár rossz teljesítményt nyújt, ezért a felelősséget nem vállalja. Valamilyen külső ok áll a teljesítménye mögött, általában a zsűri, aki nem értékeli a színvonalat.

Van a Kenlee-hallgató, aki jól énekel ugyan, és ezt igyekszik is kihasználni, de a szöveget mégsem tudja.

Van olyan hallgató, aki a jól begyakorolt fellépéssel jól boldogul,

de ha ki kell lépni a megszokott közegből, akkor bizony még az egyszerű feladattal sem boldogulnak.

Vannak akiket látszólag semmi sem predesztinál a sikerre, de alaposan meglepnek, és elsőosztályú produkciót nyújtanak. Ők a susanboyleok.

Ilyen egy jobb nap:

És valahogy így kell elképzelni a minden szempontból nyerő előadást. A dal és a stílus sem a kedvencem, de így együtt nagyon meggyőző párost alkotnak

És van, hogy a vizsgáztató is dalra fakad. Méh azért nem is így 🙂

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.