Haldoklik a Google+?

Érdekes infografika található a linkelt bejegyzésben a közösségi hálózatok jelenlegi állapotáról. Eléggé elkeserítő képet fest a Google+ helyzetéről: a felhasználók kevésbé elkötelezettek, és jóval kevesebb időt töltenek itt, mint a Facebookon. Az elemzés már pozitívabb kicsengésű: “It’s not a viral sensation like the early days of Facebook. It’s an infant in the world of social media. As Google continues to tie services to it, Google+ will continue to grow.”

Nem tudom, minek higgyek. A Google+ ugyanis egy láthatóan jól végiggondolt  szolgáltatás, letisztult, egyszerű külsővel, folyamatos fejlődéssel. Ezzel áll szemben, hogy az égvilágon semmi újdonságot nem nyújt. Vagyis nem egy piaci rést akar betömni, hanem egy már meglévő óriásnak, a Facebooknak szeretne konkurenciát állítani. Jelenleg nem látom, hogy ezzel a koncepcióval hogyan tudna nagyra nőni a Google+. Más ismerősöket, mint a Facebook, nem kínál, nagyjából ugyanazokkal az emberekkel kétszer megosztani ugyanazt a tartalmat, nos ennek nem látom értelmét.

Úgyhogy a Google-nak szerintem a miben különbözzünk kérdést kellene feltennie. Mert a különbségben, mint más szolgáltatók példája mutatja benne rejlik a növekedés lehetősége. Erre a legjobb példa a gyors, kényelmes és nem utolsósorban nagy mennyiségű tartalommegosztásra fókuszáló Tumblr és Pinterest. A Linkedin pedig a szakmai alapon felépülő közösségi hálózatokra ad szép példát.

The Current State Of Social Networks | Edudemic.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

One thought to “Haldoklik a Google+?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.