Nem a sok munka vezet sikerre

Nem mai cikkek, de mindenképpen tanulságosak, amelyek a görög válság kapcsán a “lusta görögök” mítoszát járták körül. Nos, a statisztikák szerint a görög munkavállalók dolgoznak Európában a legkeményebben. És mégis csődbe mennek.

Nem a sok munka vezet sikerre ugyanis, hanem a produktív munka. Ez a hagyományos protestáns munkaerkölcs szempontjából talán meglepő kijelentés ma már evidenciának számít, akár a gazdaság világát, akár a vezetéselméleteket nézzük.


Fontos kérdés, hogy a jóléti (wellfare) modellel szemben munkaalapú (workfare) modellt építő Magyarországon vajon számolnak-e ennek következményeivel. A táblázat szerint nem áll(t)unk valami jól.

És a gondolat természetesen könnyen folytatható így is: Nem a sokat, hanem a produktívan dolgozó pedagógusok munkája vezet sikerre.

Business – Derek Thompson – Why Does the Laziest Country in Europe Work the Most? – The Atlantic.

BBC News – Are Greeks the hardest workers in Europe?.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.