Nyelvhelyességről és nyelvi stílusról

Már volt szó itt a blogon az egyetemi dolgozatok és szakdolgozatok stílusáról. Abban a bejegyzésben amellett próbáltam érvelni, hogy a dolgozatok nyelvi minősége mögött leginkább a stílus elégtelen ismerete áll. “A probléma tehát nem önmagában az, hogy a hallgatók mindennapi nyelvhasználata romlik (szerintem csak változik), hanem az, hogy a mindennapi nyelvet a tudományos nyelv helyett használják.

Az alábbi két videó látszólag nem erről a problémáról szól. Az elsőben Kontra Miklós az SZTE egyetemi tanára és Zsadon Béla az index.hu  (akkor még funkcionáló) olvasószerkesztője beszélgetnek Winkler Nórával a Kultúrház című (azóta már megszüntetett) műsorban. Érdekesen és szellemesen érvelnek a nyelvhasználat szabadsága mellett, és még az iskola által okozott károk is szóba kerülnek.

A  másik videóban Stephen Fry a neves angol színész kel ki roppant találóan és szellemesen a nyelvtan-nácik ellen.  Ami miatt ide teszem ezt a videót az a nyelv felöltöztetésének gondolata. Ez ugyanis jól illusztrál egy kettősséget: miközben toleráns vagyok a hallgatók nyelvhasználatával, a beadott dolgozatok, szakdolgozatok stílusával már nem lehetek az. Másképpen megfogalmazva: azt is meg kell ítélni, hogy sikerült-e a mondanivalót megfelelő ünnepi ruhába öltöztetni.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.