Pedagógusetika

Régi anyagaim között kutatva bukkantam rá egy dolgozatra, amit néhány tanárszakos csoporttársammal készítettünk egy Pedagógusetika című speciálkollégiumra. (Ex)Pedagógia szakosok könnyen rájöhetnek ki tartotta :).  A dolgozaton csak annyit változtattam, hogy beszámoztam a fejezeteket, és formáztam a bekezdéseket. A szöveg ugyanaz, ahogy 11 évvel ezelőtt beadtuk.

A dolgozat címe Pedagógusok etikai kódexe (tervezet). Visszaolvasva persze feltűnik, hogy nem elsősorban etikáról szól, hanem egy csapat negyedéves tanárszakos hallgató által ideálisnak gondolt pedagógusképről.

Ennek megfelelően a szöveg sokszor döcög, széteső és meglehetősen idealista. És van benne valami ijesztő: bár a szöveg végső változata egy füstös kocsmaasztalnál született, ennek ellenére a színvonala nem sokkal rosszabb a manapság születő hivatalos tervezeteknél.

Pedagógusok etikai kódexe (tervezet)

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.