Sikeres magömlés

Néha meg kell állnom, és meg kell kérdeznem magamtól: miért csinálom? hogyan csinálom? jó nekik? Figyelni kell a hangomra, a mozdulataimra, a hangulatomra, a hangulatukra, fontos, hogy egymásra hangolódjunk. Fontos tudni, mit lehet és mit nem, meddig szabad elmenni és mi az, ami már nem fér bele. Feszegetni kell a határokat, de nem szabad túlfeszíteni a húrt. Fontos tudni, hogy fontos a technika, de a technika nem minden. 

Kellenek a nagy pillanatok, és kellenek az apró részsikerek is. Mint a mai órán, amikor a társadalmi nemek biológiai hátteréről beszéltünk.  És azokkal a hallgatókkal, akik 3 hete még zavartan, idétlenül vihorásztak, amikor a homoszexualitás került szóba, ma éretten, normálisan lehetett beszélgetni az első menstruációról és az első magömlésről.

Nem állítom, hogy ez csakis az én érdemem, hogy idáig jutottunk, és pláne nem mondom, hogy itt véget is ért a munkám. Azt sem mondom, hogy pontosan tudom, hogy miért alakult így. Lehet, hogy a magömlés kevésbé kényes téma, mint a homoszexualitás? Lehet, hogy vannak, akik rájöttek, hogy nehezen tolerálom az intoleranciát? Lehet, hogy csak fáradtak voltak, vagy feladták az önálló vélemény lehetőségét? Vagy elkerülő-alkalmazkodó taktikát választottak? És persze lehet, hogy óra után ugyanúgy kibeszéltek és kiröhögtek.

De dolgoztam rajta, hogy mindenkinek jó legyen: igyekeztem kevésbé élesen fogalmazni, mint akkor, humorral oldani a hangulatot, megismerni és bátorítani a csoport minden tagját. Talán ennek is volt szerepe ebben a részsikerben.

Ezek a kis sikerek teszik többé a tanítást, mint puszta munka. Ezektől lesz addikció.

Ui:  Az addiction cycle  természetesen ebben az esetben csak humor

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/