Szeged másik világhírű egyeteme

Ha azt mondom, hogy van Szegeden egy egyetem, amelyik világhírű, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, és szívesen fogad külföldről érkező fizető diákokat, hogy számukra értékes képzéseket  és végzettségeket adjon, akkor az olvasó bizonyára nem lepődik meg. Persze, ez a Szegedi Tudományegyetem, mondja, és itt téved nagyot. Ez ugyanis a Charles Molnar University.
Egy weboldal így jellemzi a híres magánegyetemet: “Charles Molnar University is a popular seat of learning. The University is well known for the extensive range of its education and small groups of students. Furthermore research at the University is internationally renowned. The University also participates actively in society and community development projects through an extensive programme of cooperative ventures involving the business and public sectors.”

rappAz egyetem vezetője, a képen látható Dr. Szabadfalvi József azt hangsúlyozza, hogy  “[Charles Molnar University is] an excellent place to develop yourself as an educated citizen, as a professional and as a person.”

Az egyetem nem csak kiváló oktatási programokat, hanem vonzó fizikai környezetet is kínál a tanulni vágyó hallgatóknak:about-us

Mielőtt bárki elkezdené rosszul érezni magát, hogy nem tudja, hol van ez az épület, vagy milyen tudományok doktora Szabadfalvi professzor, el kell mondanom, hogy a fentiekből egy szó sem igaz. Vagyis alig.

Az egyetem honlapja ugyanis valóban létezik, és azt kell mondanom, egészen igényesen van megcsinálva. Az épület ugyanakkor természetesen nem Szegeden van, hanem Norvégiában, Osloban. A képen pedig az EURESEARCH nevű szervezet elnöke, a bizalomgerjesztő tekintetű  Prof. Dr. Jean-Marc Rapp látható.

A Charles Molnar University ugyanis átverés. Az egyetem neve a honlapon kívül csak olyan hírekben bukkan fel, amelyben egzotikus országok rendőrségei nem létező európai egyetemek által kiállított diplomák után nyomoznak. Bár a honlapon szereplő személyek valóban léteznek más magyar egyetemeken, szerintem nyilvánvaló, hogy a honlap nem azért jött létre, hogy pénz csaljon ki emberekből, hanem azért, hogy  a hamisan kiállított diplomákat igazolja az avatatlan vizsgálódó számára.

Mindebben természetesen nem a csalás a lényeg, hiszen csalók mindig és mindenhol vannak. Az érdekes, hogy itt az oktatás globális expanziójának mellékhatásáról van, csakúgy, mint a nigériai áltudományos álújságok esetében. Az expanzió következménye az akadémiai infláció, amelynek következtében egyre magasabb végzettség kell ugyanazoknak az állásoknak a betöltéséhez. És mivel egyre több ember lép magasabb iskolafokokba, többen versengenek ugyanazokért az állásokért. Így nem meglepő, hogy vannak olyanok, akik ebben a versenyben tisztességtelen eszközökkel próbálnak előnyt szerezni.

És azt hiszem, sok magyar PhD-hallgatóban is felmerült már, hogy mégiscsak végig kellene böngészni a spam-mappa tartalmát, hátha megvan még az az email, amiben a New York-i Abracadabra University kínálta némi pénz ellenében doktori fokozatait. 🙂

ui: Reggel megírtam a bejegyzést, de volt egy megbeszélésem, így publikálatlanul hagytam. Időközben az index is írt róla egy cikket, amely jelen állapotában azt mutatja, hogy nem igazán esett le nekik, miről van szó.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.