Tudás és hiedelem a tanári gondolkodás kutatásában

Megtaláltam ma egy kéziratom, amit még valamikor 2004-2005 táján írtam. Akkoriban éppen valamiféle sajátos hibridnek, afféle kognitivista neveléstörténésznek készültem. Az elképzelés az volt, hogy a neveléstörténet segítségével feltárom a történelem folyamán létező gyermekképeket, majd empirikus kutatással feltárom ezek továbbélő nyomait a mai tanárok gondolkodásában. (Maga a tervezett kutatás önmagában megérne egy bejegyzést.) Végül a dolgok másképp alakultak, és a doktorimat (pdf) a neveléstörténet-írás történetéből írtam.

A fentiek miatt sokat foglalkoztam a tanári gondolkodás kutatásával. Ennek kapcsán született meg a kézirat, ami szakirodalmi összefoglalónak készült. Persze nem csak a szakirodalomnak az általam feltárt szeletét mutatja be, hanem azt is, hogy akkor mit gondoltam fontosnak a tanárok gondolkodásának fejlődése kapcsán. És habár a feldolgozott irodalmak többsége  ma már tíz évnél idősebb, emiatt a két szempont miatt talán érdekes lehet az írás. A keletkezés körülményeire nem emlékszem pontosan, de a szövegből úgy tűnik, hogy csak első változat lehetett, publikálás közelébe sohasem jutott. Ma már sok hibát találok benne, ha mást nem, a hiányzó bevezetőt és a nem minidig következetes hivatkozásokat. Ennek ellenére magán a szövegen nem változtattam, csak formáztam kissé, mert az eredetileg rtf-ben mentett fájl már rosszul nézett ki.

Nem vagyok biztos benne, hogy maga a szöveg a komoly tudományosság próbáját kiállja-e. Abban szinte biztos vagyok, hogy a tanári gondolkodás kutatása nem vesztett élharcost a személyemben. Hogy a neveléstörténet-írás nyert-e, szintén megítélés kérdése :). Amiben biztos vagyok, és ezért is adom közre a szöveget, hogy az, hogy más területekbe is belekóstoltam, nem ártott nekem. A szélesebb látókör még senkinek nem vált hátrányára.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/