Vége a férfiak korának?

Már a blogon is volt szó a nők és férfiak egyenlőtlenségének kialakulásáról.  A lenti videót nézve úgy tűnik, hogy nem csak hogy csökken a nők hátránya, hanem egyenesen ők fogják dominálni az új világot. Sőt erről nem is jövő időben kell beszélni, hiszen az Egyesült Államokban a  gazdaság különböző területein a nők ma már egyértelmű előnyben vannak.

Miközben maga az előadás (jelen pillanatban még csak angol felirat van hozzá) nagyon inspiráló két problémám van vele.

1. Számomra kérdéses, hogy a nők “gazdasági hatalomátvételéből” és abból, hogy kétségkívül jobban teljesítenek az oktatási rendszerben, és immár többen is vannak, szükségszerűen következik-e, hogy vége a “férfiak korának”? Bár minden tényezőre egy ilyen hosszúságú előadásban nem lehet kitérni, de így eléggé egy (max. kettő) dimenziósnak hat az elemzés.

2. Noha többször is hangsúlyozza az átmenet nehézségeit, nekem úgy tűnik, hogy az előadó kifejezetten pozitívnak tartja a változásokat.  Én magam nem vagyok ilyen lelkes.  Amennyire pozitívnak tartok minden olyan kezdeményezést, eredményt, ami a nők hátrányainak felszámolását eredményez(het)i, ugyanannyira nem tartom jónak, ha az eddigi egyenlőtlenségek ellenkező előjellel alakulnak ki.

Nóbik Attila

egyetemi adjunktus, tanulmányi intézetvezető-helyettes Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Szeged, Petőfi sgt. 30-34, Tel: 06-62-544355, nobik@edpsy.u-szeged.hu A kurzusleírások és egyéb információk ezen a honlapon találhatóak: http://www.staff.u-szeged.hu/~nobik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.